{ andai ini satu kifarah }
Posted on: Tuesday, 4 October 2016 |

Bila ditimpa dengan pelbagai jutaan ujian dan dugaan, maka terapkan la dalam hati bahawa iman takkan datang tanpa ujian.

ya, demi Tuhan aku admit yang aku bukan baik sangat dan kerana Tuhan aku harus menjadi baik. tapi sekarang, daripada satu kecacatan, maka semua kesempurnaan jadi kosong. ya kita siapa lah kan nak judge, maybe dari dosa lepas kita kena uji. dan siapa tahu sebab kita nak berubah ni jugak, kita kena uji. sebab apa? sebab Tuhan nak tengok adakah dengan ujian ini kita dapat istiqomah atau kita terus kembali seperti asal dan dengan ujian ni jugak, Tuhan nak tengok adakah betul kita berubah sebab dia atau kita hanya berubah untuk hambanya. Ujian ni sebab apa? bagi aku ujian ni adalah untuk Tuhan tunjuk betapa rindunya sayangnya dia untuk kita semasa kita sayangkan dan rindukan hamba dia. “aku tak kuat nak hadap ujian ni” guess what? tuhan takkan turunkan ujian tu andai kita tak mampu tanggung. seberat mana sekalipun kita dicemuh dicaci dimaki, di situ la kita akan tengok kekuatan kita. mungkin tiap orang cara diuji lain lain. please la, faham satu sama lain dan jangan terlalu menilai orang. Debeknya la uji sikit nak nangis, sikit je takyah nak emo. gais, nangis la kalau boleh buat kita bahagia. siapa tahu kan?

Tuhan, andai aku sedih andai aku bahagia andai aku tidak punya apa apa dan andai aku mempunyai segalanya, jangan sesekali engkau letak aku dalam diri aku kerana itu aku dapat memesongkan aku sendiri melalaikan aku sendiri.

bila diuji, sabar aje lah. mintak dengan Tuhan apa yang kau nak. macam kau diuji kena khianat dengan orang, apa kata kau solat ke doa ke. dekat diri kau dengan Tuhan. doa orang kena khianat ni dimakbulkan tau 💞